Metro Mapping

Ferrocarril Catalunya 1948

  • Pòster DIN A4 vertical
  • Mides: 210×297 mm
  • Regles de disseny: Horitzontals, verticals i diagonals de 60 graus. Colors determinats per l'empresa operadora de la línia.

El producte

Veure diagrama complet

Detalls i descripció

Diagonals 60 graus 1
Estacions 2
Llegenda 3

Temps era temps, Catalunya tenia una xarxa ferroviària força ben repartida pel territori, combinant via ampla, carrilets i cremalleres. Malauradament, les polítiques dels anys 60-70 posaven al ferrocarril en una posició compromesa. En lloc de crear bona convivència amb el cotxe, van provocar el tancament de moltes línies, sobretot de les que funcionaven amb tracció vapor, tot i demostrant al govern central que eren totalment rendibles.

Vaig tenir la curiositat de veure com era la xarxa en el seu màxim esplendor i per sort han aparegut a l'Internet recursos suficients com per poder dur a terme aquest petit projecte. El més important és el mapa dels ferrocarrils de la península ibèrica creat per l'Alfredo Forcano l'any 1948, així doncs vaig fixar la data en aquell mateix any. Amb aquesta gran font d'informació, però, calia completar detalls amb l'ajuda de la web d'en Bernat Borràs «Trenscat», informacions del Joan Carles Salmerón i d'articles de la Wikipedia. Tot i això, el més probable és que encara hi hagin petites llacunes que requereixen atenció.

El disseny resultant és un diagrama clàssic, del tipus que tots coneixem, encara que amb una petita volta: les diagonals de 45 graus ara són de 60, convivint amb traçats verticals i horitzontals. 1 Això permet que el diagrama sencer escaigui perfectament dins d'un format DIN A4. Les estacions es representen amb un cercle farcit del color de la línia, si bé les estacions d'enllaç són farcides de color negre. 2 Un altre detall a destacar és el disseny de la llegenda. 3

És curiós com això se semblava a una xarxa pròpia de temps actuals que l'oferta ferroviària que tenim en la realitat…